Jongerenreis naar Taizé (Frankrijk) 

vanuit Fryslân van 30 april – 8 mei 2005

adwords KLIK HIER OM MEER FOTO'S OVER DEZE JONGERENREIS TE BEKIJKEN adwords  

In de meivakantie van 2005 wordt er weer een friese jongerenreis naar Taizé georganiseerd. Taizé is een klein dorpje in Frankrijk, circa 10 kilometer boven Cluny. In dit kleine dorpje is een oecumenische broedergemeenschap dat jaarlijks duizenden jongeren vanuit de hele wereld ontvangt.

De broeders van Taizé ontvangen de jongeren gastvrij. De ontvangst is laagdrempelig. Taizé is een plek waar jongeren ruimte ervaren om na te denken en uit te wisselen over het wezenlijke van het geloof. De broedergemeenschap ziet dat ook als een van de belangrijkste uitdagingen: ‘Hoe kunnen we het geloof doorgeven aan jongeren van vandaag?’

Rond de broedergemeenschap worden ontmoetingen gehouden. Met de broeders komen de jongeren ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds samen voor het gemeenschappelijk gebed. Tussen de gebedsvieringen door ontmoeten jongeren elkaar in de gespreksgroepen en werkgroepen, bij de maaltijden en op de gezellige momenten tussendoor.

Naast de ontmoetingen worden jongeren gevraagd een aantal praktische werkzaamheden te doen. Er is altijd veel te doen zoals afwassen, terrein schoonmaken, kerk opruimen, etc. Jongeren vinden het vaak leuk om naast de groepen ook praktisch met elkaar aan het werk te zijn. Dat schept ook weer een leuke band en geeft het gevoel dichter bij gemeenschap-zijn te staan.

Voor wie?

De jongerenreis met de Friese Groep in de meivakantie is bedoeld voor jongeren van 17 tot 30 jaar. Meegaan naar Taizé is een persoonlijke keuze om in Taizé op zoek te gaan naar de bronnen van het geloof.

Het is belangrijk je open te stellen voor jongeren van andere talen en culturen, en helemaal aan de ontmoetingen deel te nemen: gebedsvieringen, inleidingen, gespreksgroepen, maaltijden, tijden van stilte en tijden van gezelligheid.

Onderkomen

Het onderkomen in Taizé is eenvoudig en goed. Jongeren slapen in de meivakantie in slaapzalen (in barakken). Bij de barakken zijn toilet- en douchegelegenheden. In Taizé slapen jongens en meisjes gescheiden.

Drie keer per dag worden maaltijden aangeboden. ’s Morgens is er een eenvoudig ontbijt. ’s Middags en ’s avonds is er een warme maaltijd met brood, kaas en fruit. De maaltijden zijn eenvoudig, maar wel voedzaam.

Op het terrein is ook Oyak, een klein cafeetje waar tegen inkoopsprijs koffie/thee of ander drinken en snacks gekocht kunnen worden. Ook is het mogelijk ’s avonds alcoholische dranken te kopen (max 1 per persoon).

Dagprogramma

08.30  gemeenschappelijk gebed

09.00  ontbijt

10.00  ontmoetingen

12.20  gemeenschappelijk gebed

13.00  middageten

14.00  zangrepetitie

15.30  ontmoetingen

17.15  thee, ontmoeting eigen groep

17.45  workshops, ontmoetingen

19.00  avondeten

20.30  gemeenschappelijk gebed,

vervolgens stilte voor de nacht

Vrijdagavond:
Het gebed om 20.30 wordt gevolgd door het gebed rond het kruis.

Zaterdagmiddag, zoals weekdagen, behalve ’s middags:
15.30 forum met jongeren uit alle werelddelen
20.30 gebed met het paaslicht

Data en onkostenvergoeding

Voor jongeren vanuit verschillende plaatsen in Friesland wordt het een en ander gemeenschappelijk georganiseerd.

We vertrekken zaterdagavond 30 april 2005 rond 23.00 uur vanuit Heerenveen en we zullen zondag 8 mei rond het middaguur weer in Heerenveen aankomen (tijden onder voorbehoud).

De onkostenbijdrage is € 155 voor jongeren tot 30 jaar en € 265 voor ouder dan 30 jaar. In dit bedrag zit inbegrepen de reis en verblijf in Taizé. Indien er meer dan 36 jongeren meegaan, wordt de onkostenbijdrage lager.

Aanmelden

Als je meewilt met de Friese groep naar Taizé dan moet je je voor 15 maart 2005 aanmelden. Bij contactpersonen kun je een aanmeldingsformulier aanvragen.

Kennismakingsavond

Maandag 21 februari 2005 komen twee broeders van Taizé naar Bolsward. Voor meer informatie en tijden kun je contact opnemen met onderstaande contactpersonen.

Voorbereiding

Voor jongeren die zich hebben aangemeld is er een voorbereidingsbijeenkomst op vrijdag 22 april 2005 in de parochiezaal van de St. Francicusparochie te Bolsward

Meer informatie?

Ben je geďnteresseerd dan kun je een uitgebreide brochure aanvragen bij onderstaande contactpersoon.

Contactpersonen zijn:

Dominicus en Germa Kamsma, telefoon 0515-573923, email: dtt.kamsma@wanadoo.nl

Taizé is:

Met de Fryslân-bus naar Taizé:

Vertrek: 30 april 2005, thuiskomst: 8 mei 2005

Meer informatie? Klik HIER